KYLPYHUONEEN LAATOITUSOHJEITA JA KÄYTÄNNÖN VINKKEJÄ

Laatoittaminen on mielenkiintoista hommaa, eikä se ole edes vaikeaa. Aiheeseen kannattaa kuitenkin hieman perehtyä etukäteen ja muistaa, että kylpyhuoneen laatoituksessa huolellisuus ja maltti ovat valttia; kyseessä on märkätila, eikä laatoituksia yleensä kovinkaan tiheästi uusita. Oppaastamme selviää, mitä seikkoja kannattaa erityisesti huomioida sekä ennen projektiin ryhtymistä että sen käynnissä ollessa. Loppuun on koottu käteviä käytännön niksejä tee se itse -kylpyhuonelaatoittajalle.

LAATTOJEN VALINNASTA

Suunnittele ja valitse laatat paitsi omien mieltymystesi myös tilan mukaan; nyrkkisääntönä voidaan pitää, että tummat laatat pienentävät tilaa ja vaaleat suurentavat, vaakatasossa olevat suorakaiteen muotoiset laatat madaltavat ja leventävät tilaa ja pystyasentoiset tekevät päinvastoin korkeamman vaikutelman. Voit siis laattavalinnoilla vaikuttaa kylpyhuoneesi yleisilmeeseen merkittävästi.

TARKISTA ALUKSI PINTOJEN SUORUUS

Huolelliset pohjatyöt ovat onnistuneen laatoituksen perusta: tarkista siis ensin kaikki laatoitettavat pohjat. Mitä suurempaa laattaa käytät, sitä tärkeämpää on seinien tasaisuus ja suoruus. Käytä apunasi vatupassia, lineaaria tai tasolaseria. Lattioissa on tärkeää tarkista kaadot.

LAATTAJAKO KANNATTAA SUUNNITELLA HUOLELLA

Katse osuu huoneeseen saavuttaessa välittömästi vastapäiseen seinään, joten suunnittele tälle seinälle laattajako todella huolellisesti. Huomioi laattajako myös pystysuunnassa! Laattajako tulisi suunnitella siten, ettet joudu käyttämään minnekään alle puolikkaan kokoisia laattoja. Jos joudut tai jostain syystä haluat kuitenkin käyttää näin pieniä laatan paloja, sijoita ne aina mahdollisimman huomaamattomaan paikkaan, esimerkiksi kohtaan, johon tulee eteen hylly tai kaappi tai se ei muuten herätä erityisesti huomiota.

LAATOITTAMINEN ALOITETAAN SEINISTÄ

Aloita laatoitus toisesta laattarivistä alhaalta päin. Mittaa alin laattarivi niin, että saat joka kohtaan oikean kokoisen laatan. Ole tarkkana lattiakaatojen kohdalla, jotta saat myöhemmin vedettyä silikonit tasavahvuisena kaikkialle lattianrajaan. Ruuvaa ensimmäistä laattariviä varten seiniin aloitusrimat. Tarkista vaakasuoruus huolellisesti vatupassia tai tasolaseria apuna käyttäen. Tämä työvaihe kannattaa tehdä äärimmäisen tarkasti! Aloita laatoitus huoneeseen tultaessa vastapäisestä seinästä - kampaa laasti seinään niin suurelle alueelle, minkä ajattelisit saavasi laatoitettua saneerauslaastipussin kyljessä olevan laastin avoimen ajan kuluessa. Jotta saumoista tulee siistit ja saman paksuiset, käytä apunasi joko saumanarua tai laattaristejä.

Painele laatat seiniin siten, että ilma tulee välistä pois ja laatan takana oleva laasti leviää koko laatan takapinnalle. Kokeile tarttuvuus irrottamalla yksi laatta seinästä; koko laatan taustan tulisi olla laastin peittämä. Jatka laatoittamalla muutkin seinät. Jätä nurkkiin 3-5 mm liikuntasauma. Jos huoneessa on ulkokulmia, käytä laattakulmalistaa saadaksesi siistimmän lopputuloksen. Kun tilan kaikki seinät lukuun ottamatta alinta laattariviä on laatoitettu, jatka lattian laatoituksella.

LATTIALAATOITUKSEN LAATTAJAON SUUNNITTELU

Aloita lattian laatoitus suunnittelemalla laattajako siten, että saat sijoitettua lattiakaivon ympärille kokonaiset laatat. Yleensä lattiaan valitaan 10 x 10 cm kokoisia tai pienempiä laattoja, koska niillä saa siistimmän lopputuloksen lattiakaatojen kanssa kuin suuremmilla laatoilla.  Jos et onnistu sijoittelemaan lattiakaivoa ympäröiviä laattoja niin, ettei johonkin kohtaa seinän ja lattian rajaan tarvita hyvin pientä laatansoiroa, voit myös sovitella laatat niin, että leikkaat jo aluksi sopivat palaset lattiakaivon ympärille. Laatoittaessasi voit viilata kaivon reunoille tulevia paloja hieman, jotta ne eivät jää teräviksi. Terävät reunat lattiakaivon ympärillä ovat ikävät, koska lattiakaivo yleensä on suihkun ja jalan alla keskellä lattiaa.

LATTIA LAATOITETAAN TAKASEINÄSTÄ ALKAEN

Aloita lattian laatoitus takaseinästä ja etene ovea kohden. Käytä apunasi joko huolellisesti etukäteen mitattuja viivoja lattiassa tai tasolaseria. Iso kulmaviivain on myös hyvä apuri. Jos laatat ovat verkkoon kiinnitettyinä, älä irrota niitä, sillä saumat ovat niissä jo valmiina. Jos taas laatat ovat irrallisia, käytä apunasi laattaristejä. Älä paina laattaristejä syvälle, sillä saat ne myöhemmin huomattavasti helpommin irti, kun ne eivät ole uponneet laastiin. Käytä lattian laatoituksessa runsaasti laastia - tartunnan on oltava sataprosenttinen!

Varaa viereesi myös puhdas vesiämpäri ja sieni, niin voit kätevästi pyyhkiä ylimääräiset laastit laattojen päältä heti tuoreeltaan pois. Nouse lattiaa tehdessäsi välillä seisomaan ja katso laatoitusta kauempaa. Näin näet helpommin, tuleeko laatoituksesta varmasti suora. Kun lattia on laatoitettu, lue saneerauslaastipussin kyljestä kuivumisaika ja paina mieleesi, milloin lattian laatoitus on kävelykuiva.

ALIMMAN SEINÄLAATTARIVIN LAATOITUS

Kun tarvittava aika on kulunut ja lattia on kävelykuiva, poista aloitusrima ja laatoita alin seinälaattarivi. Jätä taas muutaman millin liikuntasauma seinän ja lattian rajaan.

LAATTOJEN SAUMAUS ALOITETAAN SEINISTÄ

Puhdista laatoitus saumaamista varten kostealla sienellä. Voit jo laatoitusta ja saumausaineen väriä suunnitellessasi pitää mielessä, että vaaleat laatat valkoisella saneerauslaastilla laatoittamalla helpotat työtäsi tässä puhdistusvaiheessa ja samalla varmistat sen, ettei laasti ns. näy läpi saumoista valkoisen saumauslaastin alta.

Aloita saumaaminen seinistä. Sekoita saumalaasti pussin ohjeiden mukaan ja tarkasta huolellisesti käyttöaika ja –olosuhteet; jotkut saumausaineet ovat hyvin nopeita kuivumaan, joten älä sekoita koko pussia kerralla! Käytä silikonista saumauslastaa ja levitä saumalaasti vinosti laattojen yli siten, että saumat täyttyvät.

Tässä kohtaa ei kannata lähteä kahville! Tarkkaile, kuinka nopeasti saumalaasti lähtee kuivumaan; kun saumalaasti muotoutuu mukavasti vielä sormella, muotoile se sileäksi joko puhtaalla sienellä, sähköjohdon pätkällä tai sormella, ja pese uudestaan puhtaalla sienellä. Jos käytät tummia värejä, varo pesemästä liikaa, sillä pigmentti voi vaalentua veden vaikutuksesta.

Kiiltävät ja sileät laatat on helpompi saumata kun taas karkeammat ja kohokuvioiset vaativat huolellisuutta ja kärsivällisyyttä, jotta saat laatan pinnasta kaiken ylimääräisen pois.

LATTIAN SAUMAUS

Sekoita hieman paksumpi saumalaasti lattian saumaamista varten, sillä lattiassa laasti kuivuu hitaammin. Muotoilu ja pesu tapahtuu samoin kuin aiemmin seinien kanssa. Sauma-aineen väri valitaan yleensä hyvin lähelle laatan väriä, vaikkakin toisinaan jotain erikoista väriä voidaan käyttää tehosteena. Efektivärejä valittaessa kannattaa kuitenkin pitää jonkinmoista malttia, jotta kokonaisuudesta ei tule levoton. Tarkista taas pussin kyljestä sauma-aineen kuivumisaika.

SILIKONIEN VETO

Silikoni kannatta valita joko laatan tai sauma-aineen mukaan – tismalleen sama väri kuin laatoissa tai saumausaineessa on paras valinta. Puhdista nurkka- ja lattianrajasaumat ja lisää tämän jälkeen niihin silikonit. Käytä silikonin vetämiseen kumilastaa tai sormeasi. Voit myös vetää maalarinteipit avuksi. Tärkeää on, että teet silikonisaumasta tasavahvuisen ja juuri niin ohuen kuin mahdollista. Paksut silikonisaumat eivät todellakaan kaunista kylppäriä!

Käytä astianpesuainevesiseosta silikonin tasoittamiseen. Silikonin täytyy tarttua lasitteeseen molemmilta puoliltaan, jotta se pysyy tiukasti. Silikoni ei ole varsinainen vedeneriste, mutta se estää kuitenkin veden pääsyn laatan taakse. Vesi laatan takana rasittaa turhaan laatoitusta ja laatta voi irrota, jos vesi jää sinne seisomaan.

VINKKEJÄ KYLPYHUONEEN TEE SE ITSE -LAATOITTAJALLE

> Pese työvälineet aina tauolle lähtiessäsi, sillä laasti kuivuu, vaikka se olisi peitettynä tai peräti veden alla.

> Sekoita laasteja alkuun pieniä eriä, jotta näet, kuinka kauan sinulla kuluu aikaa eri työvaiheisiin. Laasti menee käyttökelvottomaksi, jos se ehtii kuivua.

> Harjoittele silikoninvetoa jonnekin etukäteen

> Tee nurkkasaumoista mahdollisimman siistit; mitä tasaisempi rako, sen helpompi silikoni on vetää

> Mitä suurempi laatta, sen suurempi laastikamman hampaan koko

> Koelado laattoja ensin lattialle. Jos laatoitukseesi tulee kuvioita, on tärkeää hahmottaa etukäteen, mitä työn edetessä tuleman pitää

> Mitkään laatat eivät ole täysin mittatarkkoja, joten tämänkin takia koeladonta on erityisen tärkeä

> Avaa muutama laattalaatikko ja poimi niistä laattoja: tarkista, että laatat ovat samaa erää. Valkoisissakin laatoissa saattaa olla silminnähtävä ero polttoerien välillä!

Tutustu laattavalikoimaamme ja inspiroidu!