VINYYLIKORKKI MATERIAALINA

Vinyylikorkki on tällä hetkellä erityisen pinnalla oleva puheenaihe ja saanut paljon huomiota. Sana "korkki" on tuotteessa erittäin helposti markkinoinnissa käytetty valttikortti, mutta moni unohtaa, että itse tuotteessa korkin sijaan suoraan jalan alla on vinyylipinta eikä korkki. Nimenomaan tästä vinyylipinnasta johtuen vinyylilankut ovat kestäviä, lämpimiä sekä kopisemattomia tuotteita. Oli kyseessä vinyylikorkki, HDF-runkoinen vinyyli tai täysrunkoinen vinyyli, on se kauniin ulkonäkönsä lisäksi käyttö- ja kesto-ominaisuuksiltaan erittäin hyvä lattiamateriaali. Vinyylilankku tuntuu aina miellyttävän lämpimältä jalan alla eikä se luista tai kopise vinyylipintansa ansiosta.

Vinyylikorkki on yleensä HDF-runkoinen vinyylilankku, jonka vinyylipinnan alla on joko yksi tai kaksi ohutta korkkikerrosta. Tästä johtuen vinyylikorkki on verrattain melko kallis lattiamateriaali, sillä korkki on materiaalina melko tyyris ja se nostaa automaattisesti tuotteen hintaa. Tällaisessa tuotteessa, jossa runkorakenne on puupuristemassasta tehty, on kosteudenkestävyys myös heikompaa kuin esimerkiksi täysrunkoisessa vinyylilankussa, jossa ei ole lainkaan kosteudesta kärsivää materiaalia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että täysrunkoisen vinyylilankun voi vaikka kastaa vesisankoon eikä kosteuselämistä tapahdu lainkaan. Jos etsit edullisempaa vaihtoehtoa, valintasi on HDF-runkoinen vinyylilankku tai täysrunkoinen vinyylilankku, joissa ei ole korkkia. Tutustu alla olevista linkeistä valikoimamme sekä HDF-runkoisiin että täysrunkoisiin vinyylilankkuihin.

Korkki, jota luonnollisesti vinyylikorkki sisältää, on kyllä lämmin materiaali, mutta vinyylilankussa sen ollessa vinyylikerroksen alla ei se mitenkään termostaattimaisesti sieltä ylöspäin lämmitä. Toinen seikka, mikä kannattaa ottaa huomioon, on mikäli teillä on lattialämmitys, emme suosittele vinyylikorkin käyttöä. Korkkia käytetään ääni- sekä lämpöeristeenä, joten lämmön nousu lattialämmityksestä vinyylikorkin läpi pintaan heikkenee ja syö näin lattialämmityksen tuottamaa lämmitystehoa. Pahimmassa tapauksessa tällä voi olla korottava vaikutus lämmityskustannuksiin. Täysrunkoinen vinyylilankku sekä HDF-runkoinen vinyylilankku sitä vastoin toimivat hyvin myös lattialämmityksen päällä, sillä lämmön siirtyminen on vapaampaa. Täysrunkoiset vinyylilankut ovat myös kulutuksen ja kosteuden kestävyydeltään paras vaihtoehto.

Ovatko lattiasi kylmät maaperästä nousevan kylmyyden vuoksi ja kaipaat lisäeristystä?

Kohteissa, joissa asennusalusta päästää maaperän kylmyyttä läpi (esimerkiksi maapohjainen betonilaatta) eikä lattiaan ole asennettu lattialämmitystä, halutaan usein lisäeristystä. Tällaisessa tilanteessa valikoimamme HDF-runkoiset vinyylilankut pääsevät oikeuksiinsa. Lankkuihin jo valmiiksi sisältyvä XPS-askeläänieriste toimii myös lisäeristeenä maaperästä nousevalle kylmyydelle ja korvaa käytännössä vinyylikorkissa olevan korkin eristävän ominaisuuden. Näin ollen säästät myös rahaa, sillä korkki materiaalina on verrattain melko kallista, kuten aiemmin mainittua.